Het concept

Het concept is simpel maar eigenwijs in bibliothekenland. Daar waar normaal boeken te zoeken zijn op alfabetische volgorde is er hier een clustering van gelijkgestemde boeken die samenspreken en soms ruzie maken om aandacht. Sommige boeken overheersen en nemen de andere op sleep-touw. Andere boeken zijn onderdanig en schikken zich in hun bescheiden rol. Veel boeken leunen op elkaar om steun te vinden en helderheid te verschaffen.

Tijdens de tentoonstelling ontwikkeld door Lidewij Edelkoort en Charlotte Grün wordt de boekencollectie van Anthon Beeke getoond aan het publiek. De bezoeker kan struinen door de speciaal ontworpen kasten en zich in thema kamers laten onderverdeeld in verschillende thematieken wordt een collectie duidelijk en inzichtelijk en geven de verbanden kracht aan de perceptie. Het boek wordt uitgestald en daardoor anders benaderd en begrepen.

Er wordt ook met boeken gespeeld omdat ze klein zijn, van aaibaar materiaal zijn, uitvouwbaar zijn of bijna onzichtbaar. Dan blijkt dat de meeste erotische covers rood zijn, dat typografie boeken altijd wit zijn en dat karton een gevierd materiaal is. Opeens worden dwarsverbanden duidelijk als een boek over kunst zich leent voor de cover van een ander boek en alles op magische wijze met elkaar in verband staat. Persoonlijke objecten en snuisterijen bemoeien zich met boektitels.

De geest van de verzamelaar komt uit de fles en waart door zijn collectie op zoek naar unieke vondsten. Veel boeken hebben opdrachten en handtekeningen van de makers, hebben post-its om beelden te markeren, bezitten intieme briefjes, ondeugende foto’s en zelfs een nooit geïnde cheque in guldens.