Anthon Beeke

Toen grafisch ontwerper Anthon Beeke in 2018 overleed, publiceerde vriend en leerling Rene Knip op Adformatie.nl een indrukwekkend en liefdevol In Memoriam dat tot op de dag van vandaag gedeeld en gelezen wordt. Knip noemde hem een legendarisch ontwerper en groot grafisch kunstenaar die ‘bijna een halve eeuw in de eredivisie van het vak schitterde’. Knip zat er niet ver naast.

Anthon Beeke maakte naam met spraakmakende affiches voor Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival en de KunstRAI. Hij richtte musea in en maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, postzegels, catalogi, commercials, kinderspellen en reclamecampagnes.

Anthon Beeke was adjunct-directeur bij ontwerpbureau Total Design Amsterdam en begon in 1981 Studio Anthon Beeke. Spraakmakend, en soms opzienbarend, waren zijn erotische theateraffiches. Zijn werk werd meermaals bekroond met onder meer de H.N Werkmanprijs (tegenwoordig de Amsterdam- prijs) en de Grafische Cultuurprijs. Beeke doceerde aan verschillende academies in binnen- en buitenland.

anthonbeeke.nl